W Wielkiej Brytanii powstało urządzenia zwane Choc Creator, które wykorzystując technologię FFF, drukując zaprojektowane wcześniej przedmioty z czekolady. Drukarka nie różniłaby się niczym specjalnym gdyby nie fakt, że zamiast wykorzystywanego materiały naukowcy nie używają popularnych ABS lub PLA, a prawdziwą czekoladę. Choc Edge wpadł na pomysł, aby zamiast zwykłej głowicy drukującej wyposażyć urządzenie w strzykawkę, którą można napełnić świeżą, płynną czekoladą. Dzięki temu tworzenie czekoladowych ozdób jest czyste i precyzyjne i nie potrzebo do tego setki innych urządzeń.
Podczas drukowania będzie można wykorzystywać standardowe pliki STL, dlatego będzie możliwe drukowanie czegokolwiek co klient sobie zażyczy wliczając w to własne portrety. Przedmioty mogą być drukowane z czarnej, mlecznej i białej czekolady.
Koszt drukarki to ponad 14 tysięcy złotych + VAT. Przeznaczona jest zarówno dla przedsiębiorców jak i dla klientów indywidualnych. W zestawie znajduje się: Drukarka Choc Creator 3D V1, 2 strzykawki oraz instrukcja
Jak wygląda proces drukowania z czekolady?
Bardzo ważne podczas druku 3D czekoladą jest dokładne kontrolowanie temperatury. W urządzeniu Choc Creator czekolada jest topiona i podgrzewana, aby osadzała się w na powierzchni tak jak na papierze. Podłoże jest następnie opuszczane, a proces nakładania warstw jest powtarzany, aż do momentu utworzenia docelowego produktu
Dane techniczne:
- Obszar druku: 175 mm x 175 mm x 70 mm
- Maksymalna prędkość liniowa: 2000mm/min
- Dysza drukująca: wyciskanie czekolady ze strzykawki jest sterowane za pomocą silnika krokowego. Do drukarki będą dostarczane 2 zestawy dyszy o rozmiarach 0,5 – 1,5 mm
- Format pliku: akceptuje pliki STL i G-kod (standardowy język obróbki CNC). Plik zostanie wysłany do drukarki za pomocą standardowego złącza USB.
- Oprogramowanie: drukarka jest sterowana za pomocą prostego oprogramowania open source. Użytkownik ma pełny dostęp do parametrów druku.
To urządzenie może zastąpić wiele innych urządzeń niezbędnych przy tworzeniu czekoladowych ozdób, ponadto daje o wiele większe możliwości, co napędza kreatywność drukujących – możliwości druku są prawie nieograniczone. Drukowanie w czekoladzie mimo, że bardzo przyjemne i smaczne nie jest takie proste. Wymaga opracowania bardzo precyzyjnego cyklu ogrzewania i chłodzenia drukowanego materiału. Kontrola temperatury przy tak delikatnym materiale na pewno stanowiła duże wyzwanie, ale efekt jest naprawdę czaderski – aż ślinka leci.
Drukowane jedzenie staje się coraz bardziej popularne, zachęcam do przeczytania artykułu na temat drukowanych cheesburgerów.
Źródło: www.chocedge.com