Drukowanie bananami, dlaczego nie!

Drukowanie bananami, dlaczego nie!

Trzeba to powiedzieć głośno – jest moda na gotowanie. Powstaje coraz więcej książek na ten temat, programów TV oraz blogów. Coraz więcej „gwiazd” i celebrytów pozwala zaglądać do swoich kuchni. Powstają nawet drukarki 3D, które mogą drukować z jedzenia.

Nie tak dawno pewien tata skonstruował dla swoich córek drukarkę 3D drukującą ciasto naleśnikowe. W przyszłym roku Niemcy chcą wprowadzić drukowane potrawy w ośrodkach opieki nad osobami starszymi, a NASA chce drukować w kosmosie. Ponadto można już drukować z cukru i czekolady.

Drukowanie bananami , dlaczego nie
Pierwszy test wydruku masy bananowej

Chociaż sam wygląd raczej nie zachęca do jedzenia, to wydruki z bananów muszą być niesamowicie smaczne.

Zespół osób, które wpadły na pomysł wydrukowania czegoś z bananów okazał się dla nich bardziej eksperymentowaniem z dobieraniem składników, aniżeli samym drukowaniem. Zanim doszli do takiego rezultatu, aby kształt wydrukowanych bananów mógł utrzymywać się w określonym (zaprojektowanym) kształcie,  przeszli wiele prób.

Drukowanie bananami , dlaczego nie1
Końcowy efekt wielu prób

Ostateczny przepis składa się z następujących składników:

  • 250g z bananów
  • 20gr skrobi ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2szklanki soku pomarańczowego

Mieszaninę z wyżej wymienionych składników należy podgrzać w temperaturze od 60 do 70 ° C przez 25 minut, ciągle mieszając.
Eksperymenty kulinarne wychodzą poza piekarnik, a drukarka 3D coraz intensywniej wkrada się w kuchenne rewolucje.

Źródło: 3digitalcooks.com

 

Powrót na górę