Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Drukarka 3D drukująca z czekolady dostępna w sprzedaży

Drukarka 3D drukująca z czekolady dostępna w sprzedaży

W Wielkiej Brytanii powstało urządzenia zwane Choc Creator, które wykorzystując technologię FFF, drukując zaprojektowane wcześniej przedmioty z czekolady. Drukarka nie różniłaby się niczym specjalnym gdyby nie fakt, że zamiast wykorzystywanego materiały naukowcy nie używają popularnych ABS lub PLA, a prawdziwą czekoladęChoc Edge wpadł na pomysł, aby zamiast zwykłej głowicy drukującej wyposażyć urządzenie w strzykawkę, którą można napełnić świeżą, płynną czekoladą. Dzięki temu tworzenie czekoladowych ozdób jest czyste i precyzyjne i nie potrzebo do tego setki innych urządzeń.

Drukarka 3D drukująca z czekolady dostępna w sprzedaży1

Podczas drukowania będzie można wykorzystywać standardowe pliki STL, dlatego będzie możliwe drukowanie czegokolwiek co klient sobie zażyczy wliczając w to własne portrety. Przedmioty mogą być drukowane z czarnej, mlecznej i białej czekolady.

Koszt drukarki to ponad 14 tysięcy złotych + VAT. Przeznaczona jest zarówno dla przedsiębiorców jak i dla klientów indywidualnych. W zestawie znajduje się: Drukarka Choc Creator 3D V1, 2 strzykawki oraz instrukcja

Jak wygląda proces drukowania z czekolady?

Bardzo ważne podczas druku 3D czekoladą jest dokładne kontrolowanie temperatury. W urządzeniu Choc Creator czekolada jest topiona i podgrzewana, aby osadzała się w na powierzchni tak jak na papierze. Podłoże jest następnie opuszczane, a proces nakładania warstw jest powtarzany, aż do momentu  utworzenia docelowego produktu

Drukarka 3D drukująca z czekolady dostępna w sprzedaży4

Drukarka 3D drukująca z czekolady dostępna w sprzedaży2

Dane techniczne:

  • Obszar druku:  175 mm x 175 mm x 70 mm
  • Maksymalna prędkość liniowa: 2000mm/min
  • Dysza drukująca:  wyciskanie czekolady ze strzykawki jest sterowane za pomocą silnika krokowego. Do drukarki będą dostarczane 2 zestawy dyszy o rozmiarach 0,5 – 1,5 mm
  • Format pliku: akceptuje pliki STL  i G-kod (standardowy język obróbki CNC).  Plik zostanie wysłany do drukarki za pomocą standardowego złącza USB.
  • Oprogramowanie: drukarka jest sterowana za pomocą prostego oprogramowania open source.  Użytkownik ma pełny dostęp do parametrów druku.Drukarka 3D drukująca z czekolady dostępna w sprzedaży

To urządzenie może zastąpić wiele innych urządzeń niezbędnych przy tworzeniu czekoladowych ozdób, ponadto daje o wiele większe możliwości, co napędza kreatywność drukujących – możliwości druku są prawie nieograniczone. Drukowanie w czekoladzie mimo, że bardzo przyjemne i smaczne nie jest takie proste. Wymaga opracowania bardzo precyzyjnego cyklu ogrzewania i chłodzenia drukowanego materiału. Kontrola temperatury przy tak delikatnym materiale na pewno stanowiła duże wyzwanie, ale efekt jest naprawdę czaderski – aż ślinka leci.
Drukowane jedzenie staje się coraz bardziej popularne, zachęcam do przeczytania artykułu na temat drukowanych cheesburgerów.

Źródło: www.chocedge.com

Powrót na górę