Lab Sugar użył białego cukru jako materiału bazowego do drukowania delikatnych rzeźb trójwymiarowych, które mogą być zjedzone, lub wykorzystane jako element dekoracyjny np. na ciasta weselne.
Firma, założona przez małżeństwo Kyle i Liz, zaczęła funkcjonować, kiedy chcieli zrobić tort urodzinowy dla swojego przyjaciela, ale nie mieli piekarnika. Zaczęli eksperymentować z drukowaniem cukrem, aż w końcu odkryli sekret tworzenia słodkich złożonych kształtów geometrycznych.
Na tort urodzinowy dla przyjaciela było już za późno, ale znaleźli się chętni na zakup rzeźb zrobionych z cukru, tak narodziła się firma Lab Sugar.
Jak sami podkreślają:
Drukowanie 3D daje możliwość przekształcenia zwykłego cukru w trójwymiarową złożoną strukturę. To sprawia, że można cyfrowo zaprojektować model i wydrukować oryginalną rzeźbę z cukru na wierzchu ciasta.
Źródło zdjęć : the-sugar-lab.com/