Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Smażone czy drukowane ?

Smażone czy drukowane ?

Myślę, że z takim rozwoju technologii, nie pozostaje długa droga, aby w restauracjach usłyszeć takie pytanie. Hiszpańska firma Natural Machines pragnie rozwinąć drukarki 3D do tego stopnia, aby mogły drukować jedzenie, ze świeżych i gotowych do spożycia składników.

Obecnie wprowadza na rynek urządzenie, które pozwala tworzyć i drukować czekolady, makarony, ciasta itp. Urządzenie nazywa się Foodini, a jego konstruktorzy wyobrażają sobie, że osoby przed wyjazdem do pracy będę ustawiać maszynę w taki sposób, aby po ich powrocie do domu świeży makaron był gotowy.

Życzy Pan sobie smażone czy drukowane golonko1

W przeciwieństwie do innych drukarek 3D, to urządzenie może korzystać z sześciu kapsułek, w których znajdzie się sześć różnych składników. Drukarka posiada również grzałkę, który podgrzewa jedzenie podczas procesu drukowania.

Lynette Kucsma, były pracownik Microsoft, który dołączył do firmy twierdzi, że w przyszłości będą sprzedawane w sklepach kapsułki z jedzeniem, które klienci będą następnie umieszczać w maszynach.

Życzy Pan sobie smażone czy drukowane golonko
Natural Machines tworzona jest z myślą o kliencie indywidualnym i będzie przeznaczona głównie do użytku domowego, jednak może okazać się również ciekawym wyzwaniem dla profesjonalnych kucharzy. Założyciel firmy Emilio Sepulveda powiedział, że najprawdopodobniej cena takiej drukarki 3d będzie oscylować w granicach 1 000 euro.

ź: 3ders

Powrót na górę