Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Drukowanie bananami, dlaczego nie!

Drukowanie bananami, dlaczego nie!

Trzeba to powiedzieć głośno – jest moda na gotowanie. Powstaje coraz więcej książek na ten temat, programów TV oraz blogów. Coraz więcej „gwiazd” i celebrytów pozwala zaglądać do swoich kuchni. Powstają nawet drukarki 3D, które mogą drukować z jedzenia.

Nie tak dawno pewien tata skonstruował dla swoich córek drukarkę 3D drukującą ciasto naleśnikowe. W przyszłym roku Niemcy chcą wprowadzić drukowane potrawy w ośrodkach opieki nad osobami starszymi, a NASA chce drukować w kosmosie. Ponadto można już drukować z cukru i czekolady.

Drukowanie bananami , dlaczego nie
Pierwszy test wydruku masy bananowej

Chociaż sam wygląd raczej nie zachęca do jedzenia, to wydruki z bananów muszą być niesamowicie smaczne.

Zespół osób, które wpadły na pomysł wydrukowania czegoś z bananów okazał się dla nich bardziej eksperymentowaniem z dobieraniem składników, aniżeli samym drukowaniem. Zanim doszli do takiego rezultatu, aby kształt wydrukowanych bananów mógł utrzymywać się w określonym (zaprojektowanym) kształcie,  przeszli wiele prób.

Drukowanie bananami , dlaczego nie1
Końcowy efekt wielu prób

Ostateczny przepis składa się z następujących składników:

  • 250g z bananów
  • 20gr skrobi ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2szklanki soku pomarańczowego

Mieszaninę z wyżej wymienionych składników należy podgrzać w temperaturze od 60 do 70 ° C przez 25 minut, ciągle mieszając.
Eksperymenty kulinarne wychodzą poza piekarnik, a drukarka 3D coraz intensywniej wkrada się w kuchenne rewolucje.

Źródło: 3digitalcooks.com

 

Powrót na górę